top of page
Skjermbilde 2021-05-22 kl. 15.47.56.png

MONTERINGSUTSTYR 

Monteringsutstyret omfatter alt du trenger for å montere solcellepanelene, og inverterene, på taket. I tillegg følger det med ledninger og plugger som brukes for å koble anlegget sammen.

Tradisjonelt har solcelleanlegg blitt montert på toppen av eksisterende taktekke, men i det siste har det kommet flere gode løsninger for å legge solcellepanel som eneste taktekke. Slike anlegg kalles bygningsintegrerte solcelleanlegg, eller in-roof, og har ofte forkortelsen BIPV. Denne løsningen er særlig aktuell for de som likevel skal skifte taket.

Eksterne solcelleanlegg, on-roof, festes til taket med stålbraketter. Disse skrus fast i lektene på taket. På tak med takstein føres brakettene enkelt inn under taksteinene. For tak med andre taktekker, for eksempel shingel, brukes det ofte spesialtilpassede braketter som holder taket tett. Normalt regner vi 2 braketter per solcellepanel. Aluminiumsskinner festes på brakettene og det er disse som holder panelene. Skinnene plasseres slik at de treffer solcellepanelet ca 1/3 inn fra hver kortside. Dette er for å sørge for at panelene skal tåle mest mulig snølast. Panelene festes til skinnene med midt- og endeklemmer.

Monteringen av integrerte solcelleanlegg, in-roof, kan ofte ligne på eksterne anlegg, men utnytter et spesialdesignet system som gjør at taket under panelene blir tett. Det finnes flere løsninger på markedet, og vi anbefaler at alle installeres av fagfolk. Dette er fordi taket må bevare pusteevnen. Et tak som er for tett kan være like problematisk som en lekkasje. 

Husk: Et solcelleanlegg har en forventet levetid på 25+ år. Vi anbefaler derfor alltid at du sjekker taket før du installerer solcelleanlegget, enten det er in- eller on-roof. Det er kjipt å måtte skifte papp og lekter bare noen år etter at anlegget er installert.

bottom of page