top of page
Mikroinverter

Mikroinverter og strenginverter

Alle solcelleanlegg må ha en inverter, men det finnes to typer. Mikroinverter gir store fordeler for private boliger, mens strenginverter passer bedre på større anlegg.

Mikroinverter og strenginverter er en boks som alle solcelleanlegg må ha.  Den gjør om strømmen som solcellepanelene produserer til den spenningen som kan kobles til strømnettet. For bolighus er som regel dette 230V og for større bygg er det ofte 400V.

Tradewinds Solar leverer i hovedsak mikroinverter til private boliger og strenginverter til større anlegg.

Mikroinverter er mer effektiv

En mikroinverter er på størrelse med et A4-ark og monteres på taket under solcellepanelene. Man kan koble 4 solcellepanel til hver microinverter. Microinverterne kobles sammen med en nodekabel og alt er plug and play med egne plugger. 

 

I tillegg er en mikroinverter 10-15% mer effektiv enn strenginverter. Den behandler også hvert enkelt panel individuelt slik at hvis en skygge treffer et panel så påvirkes ikke resten. Med en strenginverter vil alle de andre panelene skru seg ned til samme strømstyrke som det svakeste panelet med skygge på.

En lydløs mikroinverter

En mikroinverter lager ikke elektrisk lyd i det hele tatt. På boliger hvor strenginverteren ikke kan plasseres bort fra boligen, kan en vedvarende elektrisk summing være svært sjenerende. Men fra mikroinvertere er det ikke en eneste lyd og høre. De er både ute av syne og fullstendig lydløse.

En mikroinverter gir også fullstendig oversikt over hvert enkelt panel. Så hvis det er noe problemer med et panel, så ser man det umiddelbart i appen, og hvor det panelet er plassert. Det gir lettere feilsøking. Skulle det være noe galt med en mikroinverter ser man det også i appen. Da kan den byttes enkelt på garanti. Skulle garantitiden være over så koster det bare noen tusenlapper for en ny mikroinverter kontra titusenvis for en strenginverter.

 

Ved brann er mikroinvertere også et mye tryggere alternativ enn strenginvertere fordi det er svakstrøms anlegg.​

IMG_1194_edited_edited.jpg

Strenginverter for større anlegg

Strenginverteren er den vanligste løsningen til solcelleanlegg. Denne monteres på veggen i, eller utenfor, huset. Vi anbefaler strenginverter for store anlegg hvor mikroinverter blir for dyrt og der taket er relativt skyggefritt. I anlegg med strenginverter kobles panelene sammen i strenger på opptil 3,6 kWp før de kobles til inverteren. Skygge som treffer et panel påvirker alle panelene i samme streng med  mindre man monterer optimisere.

Oppsummering:

  • Mikroinverteren monteres på taket sammen med panelene. Ett til fire paneler kobles til hver mikroinverter. Mikroinverter gjør om strømmen fra panelene til 230V med en gang. Høyere spenning betyr at mindre av strømmen går tapt når strømmen ledes til sikringskapet.

  • Hovedfordelen med mikroinvertere er at den håndterer skygge langt bedre enn strenginvertere, er mer effektiv og helt lydløs.

  • Vi anbefaler mikroinvertere til solcelleanlegg på private boliger.

  • Årsproduksjonen øker ved bruk av mikroinvertere fordi de er 10-15% mer effektive enn strenginverter.

  • Strømtap reduseres fordi strømmen har høyere spenning når den ledes til sikringsskapet.

bottom of page